By RoyUKpapayday loans

Logowanie




Gotowanie w parowarze PDF Drukuj Email
Facebook
poniedziałek, 02 sierpnia 2010 11:44

Zdrowo, smacznie i szybko? Ojj... to czasem nie idzie w parze. Jak w parze, to tylko w parowarze. Długo musiałam się przekonywać do tego sprzętu. Ale się przekonałam. Właściwie to mnie Adam przekonał. Zawsze jedzenie z parowaru wydawało mi się jałowe. Teraz wiem, że nie musi tak być. Wystarczy je dobrze przygotować. Poza tym użycie dietetycznych jogurtowych i nie tylko sosów wzbogaca znacznie potrawy. Przygotowałam kilka przepisów, które wydają się smaczne. Są to przepisy na dania z drobiu i ryb znalezione w internecie. Będę uzupełniać przepisy jak znajdę coś ciekawego, więc jak chcesz możesz tu jeszcze zajrzeć :)

 

DRÓB

Pierś z kurczaka z żurawiną


SKŁADNIKI:
Dla 2 osób:
dwa pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 łyżki żurawiny do mięs
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju
łyżeczka musztardy (ja daję chrzanową ale jak kto lubi)
Potrzebne też będą wykałaczki i bawełniana nitka (może być kordonek)

PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki włożyć żurawinę, olej, sos sojowy oraz musztardę, całość wymieszać. Piersi umyć, jeżeli jest to filet podwójny to rozdzielić połówki wyjąć kostkę i chrząstkę. Teraz najtrudniejsza część w całym gotowaniu. Należy naciąć pierś w taki sposób aby utworzyć kieszonkę, woreczek lub jak kto woli ;). Ja robię to w taki sposób, że kładę pierś szerszą stroną w prawo (jestem praworęczny) lekko dociskam ją od góry lewą ręką i wbijam w nią (w szerszą część) długi i wąski nóż, potem już tylko kilka delikatnych ruchów i pierś nacięta. Cały "myk" polega na tym żeby piersi nie rozciąć na wylot tylko stworzyć z niej taki jakby woreczek z wlotem o wielkości powiedzmy łyżeczki. Za pomocą łyżeczki wkładamy wykonany na wstępie sos. Nacięcie w piersi przez które ją napełnialiśmy spinamy wykałaczkami i nitką, 3 - 4 wykałaczki wystarczą (szczelinę złożyć przebić wykałaczkami na wylot przez obydwie krawędzie a potem wykałaczki obwiązać zygzakiem jak przy sznurowaniu buta). Resztką sosu mięso natrzeć na zewnątrz odstawić do lodówki na kilka godzin (zależy ile mamy czasu nogą być 2 godziny a mogą być też 4). Po zamarynowaniu włożyć mięso do parowaru na ok 20 minut po czym potrawę wyjąć i zjeść ze smakiem ;).

Pałki kurczaka z rodzynkami na parze


SKŁADNIKI:
4 pałki z kurczaka
2 łyżki sosu salsa
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka serka z koperkiem
szczypta bazylii
rodzynki
1 zielona twarda gruszka
3 różyczki kalafiora
3 pędy selera naciowego
1 woreczek ryżu brązowego
sos salsa

PRZYGOTOWANIE:
Z sosu, śmietany, serka i bazylii robimy pomadę do mięsa, odstawiamy na min.godzinę. Zamarynowane mięsko przekładamy do parowaru, posypujemy rodzynkami i odstawiamy na jeszcze 15 minut. Na kolejnym poziomie układamy przygotowane warzywa i gruszkę. Parowar ustawiamy na 35 minut, w między czasie gotujemy ryż. Gdy wszystko jest gotowe wykładamy na podgrzane talerze, a ryż polewamy sosem salsa. Smacznego.

Pierś z kurczaka nadziewana mandarynkami

 

SKŁADNIKI:
2 nieduże piersi z kurczaka
40 cząstek mandarynek z syropu (w puszce)
2 łyżeczki konfitury mandarynkowej
0,25  łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
0,25 bulionetki drobiowe Knorra

PRZYGOTOWANIE:
Każda pierś naciąć tak by utworzyła się kieszonka. Zrobić pastę z oleju, konfitury, pieprzu, bulionetki i natrzeć nią piersi z kurczaka na zewnątrz i w środku kieszonek . Włożyć do pojemniczka, przykryć i zostawić w lodówce na noc. Obetrzeć marynatę. W kieszonki włożyć po 20 cząstek mandarynek. Spiąć wykałaczkami . Ułożyć na dolnym poziomie parowaru. Gotować całość 40 minut (od włączenia parowaru ? czyli ok. 30 minut aktywnego gotowania) Podawać z ryżem (ja ugotowałam na parze w miseczce do ryżu nad mięsem 1 woreczek ryżu + 2 łyżeczki masła + 1 szklanki wody z rozpuszczoną w niej 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra). Dodatkowo obłożyłam kurczaka resztą mandarynek z syropu . Zrobiłam też mizerię z dość grubo pokrojonego ogórka z pieprzem cytrynowym (reszta normalnie jak mizeria)

Piersi kurczaka nadziewane brzoskwiniami


SKŁADNIKI:
3 duże połówki piersi z kurczaka
3 połówki brzoskwini w syropie (z puszki)
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy (ostrej)
1 łyżka sosu sojowego
0,25 łyżeczki pieprzu mielonego
2 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs
syrop z brzoskwiń (cały z dużej puszki tak by zakrył mięso)

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka wyporcjować (usuwając chrząstki, skórki, wystające kawałki) i przeciąć tak by utworzyła się ,,kieszeń?. Zmieszać olej, sos sojowy, konfiturę z żurawiny, musztardę, pieprz. Natrzeć mięso (również w środku).W ,,kieszeń? włożyć połówkę brzoskwini. Spiąć wykałaczkami tak by owoc nie wypadł. Ułożyć w szklanym naczyniu, zalać syropem z brzoskwini. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyjąć z marynaty. Ułożyć w parowarze i gotować 45 minut. Podawać z zieloną sałatą z owocowym dresingiem (można dodatkowo podać ryż lub pieczone ziemniaki ). Oczywiscie można ugotowac na parze w garnku do tego przeznaczonym .

Pierś drobiowa z żurawiną lub wiśniami

SKŁADNIKI:

pierś gęsia
2 rozdrobnione owoce jałowca
2 rozdrobnione ziarna zioła angielskiego
2 pokruszone liście laurowe
4 łyżki sherry lub żurawinówki
4 łyżki konfitury wiśniowej lub żurawinowej
pieprz, sól
olej

PRZYGOTOWANIE:

Pierś drobiową bejcujemy przez 48 godzin. Zabejcowaną pierś gotujemy na parze lub pieczemy. Przyozdabiamy konfiturą.

WIEPRZOWINA

Schab z czerwoną kapustą

SKŁADNIKI:

3 plasterki schabu bez kości
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łużka cukru
garść suszonych moreli
garść rodzynek
sół, pieprz i mieszanka jakiś przypraw do wieprzowiny (np. do grilla)

WYKONANIE:

Kapustę posiekać, czosnek rozgnieść w prasie, cebule drobno posiekać, morele podzielić na ćwiartki, dodać rodzynki, cukier, sól, pieprz i przyprawy, wszystko razem wymieszać. Schab przyprawić mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Można gotować odrazu, ale ja wkładam na noc do lodówki i gotuje następnego dnia. Na najniższym poziomie kapusta, po środku schab,  a na górze kasza.

RYBY

Ryba gotowana na parze po Kantońsku

Proporcje dla 3-4 osób
SKŁADNIKI:
1 cała ryba (750-1000g), wypatroszona i oczyszczona
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wina ryżowego
1 1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki imbiru drobno pociętego lub wyciśniętego
2 łyżki szalotek drobno posiekanych
3 łyżki oleju (najlepiej kukurydzianego)

PRZYGOTOWANIE:
1. Opłucz rybę i wysusz papierowym ręcznikiem. W najgrubszym miejscu ryby, po obu stronach, zrób dwa głębokie, ukośne nacięcia (oddalone od siebie o 3 cm).
2. Połóż rybę na podłużnym, żaroodpornym półmisku. Obie strony ryby obsyp solą, na wierzchu spryskaj winem ryżowym.
3. Wymieszaj cukier z sosem sojowym i polej nim rybę. Następnie obsyp imbirem i 3/4 przygotowanej szalotki.
4. Gotuj pod przykryciem ok. 10-12 min aż będzie gotowa. Ryba jest gotowa jeżeli z łatwością możesz wpić wykałaczkę w jej najgrubszą część.
5. Wyjmij rybę z parownika. Wlej 3 łyżki oleju na małą patelnie i podgrzewaj aż prawie zacznie się palić, następnie polej nim rybę (uważaj bo olej będzie trochę bryzgać). Udekoruj rybę pozostałą częścią szalotki i podawaj.

Ryba gotowana na parze w sosie pomarańczowym

Proporcje dla 3-4 osób

SKŁADNIKI:
4 filety rybne 1-1,5 cm grubości (ok. 500g)
1 cm imbiru drobno posiekanego
2 cebulki dymki drobno posiekane
Sos:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki białego octu
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
1. Ułożyć rybę w parowniku w jednej warstwie (ja mam mały parownik wiec musiałem pociąć filet na kawałki).
2. Posypać równo imbirem. Wstawić do parowaru i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem).
3. Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować aż zgęstnieje.
4. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać dymką. Danie gotowe.

Filety z soli marynowane w pomarańczy i cynamonie

SKŁADNIKI:
2 filety z soli
100 ml soku z pomarańczy
25g skórki z pomarańczy
sól, pieprz
laska cynamonu
50ml oleju
2 goździki
sól, pieprz, posiekana szałwia

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj sok, skórkę, 50 ml oleju, cynamon, goździki. Dodaj rybę i pozostaw na 20 minut. Osusz rybę, dopraw solą, pieprzem i posiekaną szałwią.

Ryba z pomidorami i bazylią

SKŁADNIKI:
2 porcje dorsza, łososia albo innej ryby
2 łyżki soku z cytryny + obrana skórka z połówki cytryny
1 duża cebula lub 4 ząbki czosnku
2 duże pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
2 łyzki świeżej bazylii (może być suszona)
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, obsypujemy skórką, pieprzem i obkładamy cebulą pokrojoną w krążki lub 2 ząbkami czosnku oraz posiekaną bazylią wg. uznania. Odstawiamy na min 3h.
Sparzone i obrane pomidory kroimy w plastry ? mieszamy z 2 ząbkami czosnku i 1 łyżką bazylii, kładziemy je na rybę. Gotujemy na parze bądź zapiekamy w piekarniku.

Łosoś gotowany na parze

SKŁADNIKI:
filety z łososia
kapusta pekińska
sól
pieprz
sos:
4 łyżki oleju
1 łyżka sosu Tabasco
garść posiekanej natki kolendry/bazylii lub pietruszki zielonej
sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)
sól

WYKONANIE:
W parowarze umieścić posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na parzę aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko "chrupka".
W tym czasie przygotowujemy sos mieszając dokładnie wszystkie składniki.
Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwoma łyżkami przygotowanego sosu.
Ostry sos doskonale pasuje do lekko mdłego łososia i kapusty.

Ryba z gruszką


SKŁADNIKI:
2 małe , podłużne filety z białej ryby ( lub 1 duży przekrojony na dwie części wzdłuż )
0,5 cytryny
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych listków bazylii cytrynowej ( lub szczypta mielonej trawy cytrynowej, lub suszonej bazylii )
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki ( w tym jedna obrana i utarta na tarce jarzynowej na grubych oczkach )
2 łyżeczki masła

PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne polać olejem, skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć posypać ziołami, położyć na nią kawałki skórki cytrynowej (kawałek o powierzchni pudełka od zapałek pokrojony w paseczki. Nałożyć na nią utarta 1 gruszkę . Zostawić przykrytą w pojemniku i zostawić w lodówce na 3 godziny. W tym czasie kilka razy przewracać filety. Obetrzeć marynatę. Zwinąć roladki wokół połówki gruszki (przekroić gruszkę na pół razem z ogonkiem ? tak by ozdobnie wystawał. ). Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w parowarze i gotować 15 minut. Po wyjęciu z parowaru usunąć delikatnie wykałaczki , a filety polać rozpuszczonym na patelence masłem.

Panga z parowaru z sosem cytrynowym


SKŁADNIKI:
1 duży filet z Pangi
6 małych ziemniaczków
1 łyżeczka Vegeta
0,5 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej (lub sok z cytryny)
0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki pokrojonego koperku
3 kawałki liścia pora (te wierzchnie, długości płata ryby)
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1 serek kremowy - topiony (trójkącik)
0,75 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
szczypta kurkumy
sok z cytryny
szczypta cukru
1/6 kostki bulionowej rybnej Knorra (lub warzywnej)

PRZYGOTOWANIE:
Filet ryby natrzeć trawą cytrynową, Vegetą i pieprzem. Obrać i umyć ziemniaki . Do parowaru wlać wodę . Ułożyć w dolnym pojemniku ziemniaki i posypać je 1 łyżką koperku. Nastawić na 5 minut by woda doszła do punktu wrzenia. Włączyć na 25 minut. Po 10 minutach dostawić drugą część wyłożoną liśćmi pora z ułożoną na nich rybą. W tym czasie kiedy ryba i ziemniaki gotują się rozpuścić w rondelku masło. Wsypać mąkę. Wymieszać. Wkruszyć bulion. Wlać śmietankę. Wrzucić pokruszony serek topiony. Gotować na małym gazie aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Ułożyć na półmisku rybę, ziemniaki - posypane resztą pokrojonego koperku, osobno podać sos. Proponuję podać do tego surówkę ze świeżych warzyw (lub jak ktoś bardzo chce to jarzyny gotowane na parze).

Łosoś na liściach szpinaku z ryżem


SKŁADNIKI:
Na dwie osoby:
2 filety z łososia bez skóry
200g szpinaku w liściach
torebka ryżu (dowolnego, ja najbardziej lubię parboild)
ząbek czosnku
dwie łyżki masła
sok z cytryny
przyprawy (według uznania, ale ja rybę przyprawiam sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem ziołowym; do szpinaku koniecznie gałka muszkatołowa; do ryżu można dodać trochę masła i posiekanego koperku)

PRZYGOTOWANIE:
Wykonanie:
1. Łososia umyć, osuszyć, przyprawić, skropić sokiem z cytryny
2. Szpinak przebrać, oberwać ogonki, przepłukać, osączyć
3. Łososia położyć na jednym piętrze parowaru lub garnka do gotowania na parze. Parować ok. 15 minut.
4. Na 5 minut przed końcem gotowania ryby szpinak rozłożyć na drugim, wyższym piętrze. W trakcie posypać gałką i ewentualnie solą i wymieszać.
5. Ryż ugotować w osolonej wodzie, po odcedzeniu wymieszać z łyżką masła i koperkiem.
6. W czasie, gdy łosoś i szpinak się gotują, na patelni na łyżce masła podsmażyć posiekany ząbek czosnku.
7. Szpinak wymieszać na patelni z masłem i czosnkiem.
8. Wyłożyć na talerz ryż, obok szpinak, a na szpinaku łososia. Inspirowałam się daniem, które jadłam kiedyś w krakowskiej restauracji Cherubino, jednak tam łosoś jest z grilla, z sosem śmietanowo-szałwiowym, a szpinak na pewno jest smażony. Ja jednak chciałam zrobić bardziej dietetyczną wersję.

Rolada z pstrąga z masłem kasztanowym

SKŁADNIKI:
2 filety z pstrąga
60g miękkiego masła
40g posiekanych kasztanów
25g startego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej pietruszki
gałązki tymianku

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj masło, kasztany, imbir i pietruszkę. Dopraw filety solą i pieprzem, posmaruj masłem i zwiń w roladki. Zwiąż gałązkami tymianku. Odstaw do przejścia smaków.  Gotuj na parze lub upiecz w piecu nagrzanym do 180 st.

 
Facebook

Komentarze  

 
+1 #5 Ania 2012-03-10 15:26
Dziękuję za przepis pierś kurczaka w żurawinie! Spróbowałam i jeśt świetny :) Polecam wszystkim !
Cytować
 
 
0 #4 Magdalena Godlewska-Kosak 2012-01-03 11:02
Cytuję nie jedz tego:
Panga to nie ryba

Wiem, wiem, że to świństwo... Ale przepis jaki znalazłam jest na pangę, to zamieściłam.
Cytować
 
 
0 #3 nie jedz tego 2012-01-03 08:40
Panga to nie ryba
Cytować
 
 
0 #2 Magdalena Godlewska-Kosak 2011-03-24 20:17
Cytuję Kluko:
Niezle te przepisy!

A dzięki, dzięki :)
Cytować
 
 
0 #1 Kluko 2011-03-24 19:45
Niezle te przepisy! Nie mam parowaru, tylko wkladkę rozkladaną do garnka, ale dam sobie rade:)
Cytować
 

Dodaj komentarz

Design by Next Level Design Lizenztyp CC